yuille

The Yuille residence #project321 was inspired by the relaxed and open style living of Palm Springs. The clients, a young family of five, desired a modern family home with mid-century architecture as the core of its design. A home that focused heavily on clever zoning and introspective architecture with seamless transterior integration and environmental considerations.

.

Featured on Grand Designs Australia, the Yuille house is characterised by the u-shape foundation of the layout with a saltwater pool being central to the design. With its northern orientation, most of the half-acre block is dedicated to outdoor living with a tennis court at the rear of the property.

.

Natural light and greenery work in sync at the centre of the Yuille house. As the front double doors open, a Canadian Maple takes centre stage and offers a constantly evolving feature that changes with the seasons. Numerous skylights work in collaboration with the atrium, allowing living spaces to breathe and be bathed with the light that filters through from the outside.

.

A fundamental design component of the Yuille residence and a significant challenge of the project was achieving the floating roof line. A complex one-degree fall was created to avoid flooding, creating a roof that appears to hover above the ground. At the same time, the near-flat roof allows unobstructed views from the upstairs master bedroom to the pool, tennis court and beyond.

.

The Yuille house was designed to provide an open oasis with a series of pavilions creating a space of light and transparency, with a focus on family interaction and outdoor living space. The home is a rhythmic expression of a facade that peels layers from Palm Springs and mid-century architecture, which resulted in a modern home in the Bayside area of Brighton.