wolseley

The Wolseley #project328 is a unique property, designed to cater to the needs of a young family of five. The desired aesthetic for the client was one of honest material clarity and expression, allowing for intrinsic rawness within the selected materials of glass, concrete, steel and natural timber.

.

Conceptually, the architectural position of the home sits in an L-shape formation, centred around a focal pool and garden zone, creating uncomplicated transterior flow. Maximising the potential of the north-west orientation of the block and the corner positioning along an adjoining laneway, the Wolseley shoulders against neighbours and welcomes a clever use of introspective architecture.

.

Views from the adjoining laneway display the artistic expression of the facade and capture the extent of the Wolseley structure seamlessly, highlighting the depth and symmetry of the design. Concrete cantilevers shadow the upstairs quarters which offer beautiful views to the garden, pool area and beyond. Flooded with natural light and ventilation via a landscaped two-storey external void, the underground basement offers a retreat for family and friends and another expressional design layer to the home.

.

Designed with energy rating and zoning as key requirements, the Wolseley welcomes connectivity between shared spaces and uncomplicated flow between the three levels of the home. The clients wished to enjoy and inhabit every space with daily interaction, while every part of the block needed to be captured and utilised.

.

With contrast, texture and architectural layering at every turn, the Wolseley emphasises design finesse, creating an environmentally harmonious home for a young family. Accommodating functional spaces with consideration to lifestyle, contemporary styling compliments the raw texture of the finishes and brings a casual purity that personalises this family home.