newbay

Category
portfolio

At a glance, the Newbay certainly distinguishes itself from its neighbours. Set on a corner site of flat topography in the Bayside suburb of Brighton, the Newbay is an impressive home, cleverly designed to utilise every last corner of its 700+ square meter block.

.

The Winner of the 2016 Bayside Built Environmental Awards for Most Creative Design, the Newbay was designed with entertaining and clever zoning as priorities. From the beginning, the owners of the Newbay were extensively involved in the planning process and were keen to incorporate their passions and interests in to the design. With two teenagers, the home was designed so that each member of the family could congregate in the main living areas, or retreat to their own private spaces.

.

The carefully considered lines of the home centralise the living areas offering an introspective aspect and a feeling of intimacy. The entrance of the Newbay is located at the side of the house, where design features work as double agents. Sliding blades act as the front gate, sheltering the oversized timber door from the street while offering a visual connection to the fence blades at the front of the home. A bluestone cobble driveway descends into the depths of the basement garage.

.

Upon entering the front door of the Newbay, the foyer space vaults upwards, drawing your sight to the first floor landing that sits above. With its double-height volume, the entrance is flooded with natural light and consistently washed with the ever-changing moods of Melbourne’s weather. At the same time, elegantly and carefully planned spaces and sightlines work with transterior flow in mind, creating a harmonious indoor/outdoor environment.

.

Outside, a vertical garden travels the length of the dining room and cascades to the depth of the basement courtyard. Softening the consistent lines within the design, the garden wall offers a calming and evolving visual, drawing your attention to the outdoor spaces of the home and the descent of the external staircase to the outdoor areas of the level below.

.

Within the home’s three storeys are rolling entertainment spaces, a media room, wine bar and cellar, a luxurious master suite, three further bedrooms, a study and five bathrooms. Connecting the first floor with the main living zones, three circular skylights hover delicately over the staircase, creating unobstructed views to the sky and funnels of natural light that disperse down each individual step. Just shy of the stairs, a glass lift connects the basement and ground floor, offering a James Bond-esque approach to the wine bar and media room waiting below.

.

With the clients favouring a neutral palette, emphasis was placed on design elements, texture and layering. Finishes such as oak, steel and concrete, synonymous with mckimm homes, are carried throughout the project and offer an exquisite contrast to the materials chosen by the owners’. The interiors of the Newbay bear the trademark quality of casual luxury while remaining true to the owners’ authenticity and personal style. Despite its vast volumes and clever zoning, the Newbay creates a culture of togetherness in its large and expansive spaces, while at the same time, balancing the need for sociability and privacy.