mulgoa

Category
portfolio

The design ethos for #project347 was to bring all elements of the home together to play a part in layering texture, tone and contrast. Using the key decorative element of natural light throughout the home, the Mulgoa is a sequence of spaces that harness an interconnected relationship between the indoors and outdoors.

.

Upon entry into the Mulgoa, 30mm thick, mechanically fixed bluestone hovers delicately above you, creating a connection to the external façade of the home. Custom made vertical blades travelling two stories high assist in creating a visual association between all three levels of the home, as well as facilitating shadow play as the afternoon sun filters through the floor to ceiling glazing overlooking the pool and external areas.

.

An interior with strong, moody elements, through its choice of materials, fittings and detailing, the Mulgoa’s design emanated from the desire to facilitate a functional arrangement, while prioritising interconnection throughout the home. Contextually, each room, zone and level take you on a sensory journey of stone, timber and concrete, which
work in tandem with the neutral scheme favoured by the clients. A juxtaposing series of cool and warm, smooth and textured and dark and light finishes work together to create a harmonious environment within the home and a seamless relationship between the built form and the aesthetic framework of the project.

.

An uber contemporary, voluminous home, the Mulgoa dances with shadow play and the constantly changing patterns of the external elements via a series of carved out light funnels and full glass fenestration to the outdoors. Intricate detailing such as gently curved American oak joinery, steel framed showers and mirrors, custom cut marble tiles and trimmings of brass in inconspicuous places delivers a modernist home that is both refined in its design and practical in its nature.

.

The Mulgoa provides a seamless amalgamation of spaces and one where the boundary between architecture and landscape blurs. Inviting internal light within the home via purposely subtracted forms, the project answered the client’s expansive brief by providing a light-filled entertainers paradise, while also fostering family interaction for the client’s and their two young children.