# 321

Yuille #321 was inspired by the relaxed, open style of living that brings the outdoors in. The vision was to create a 1960s resort style family home.  The result is a residence of abundant light with clever use of zones to take advantage of the north-facing block.

The Brief

The clients wished to create a Palm Springs style residence; a modern family home with mid-century architecture as its foundation and inspiration.

The family wanted to see a series of pavilions and to create a space of light and transparency with family interaction and outdoor living space the key priorities.

The Concept

The Yuille residence was inspired by the relaxed, Palm Springs style of living that brings the outdoors in. The vision was to create a 1960s resort style family home characterized by introspective architecture.

The objective of the project was to maintain a feeling of openness and to achieve an abundance of natural light. The clever use of pavilions means most of the north facing half acre block is dedicated to outdoor living, a client priority request.

The clients occupy a space with abundant natural light and flow. A modest entry creates a clear line of vision to the rear of the home and a glass atrium that opens to the sky flooding the space with light.

Execution

The rear of the house offers two separate pavilions one housing a rumpus room, the other a kitchen. The residence features an outdoor room with a circular sliding roof facing the saltwater pool, providing an open oasis for the family in any weather.

A significant challenge of the project was achieving the floating roof line, a fundamental design component of the build. A complex one-degree fall was created to avoid roof flooding, the result, a roof that appears to hover above the ground.